Kiinteistöautomaation datanhallinta

Julkaistu 10.12.2024

Energiamuutoksessa kiinteistöautomaation merkitys on kasvanut ja sen ytimessä on data. Miten dataa kerätään, analysoidaan ja hyödynnetään? Datanhallinnan kautta voidaan vaikuttaa kiinteistöjen energiatehokkuuteen, käyttäjämukavuuteen ja elinkaarikustannuksiin. Tässä blogissa pohditaan kiinteistöautomaation datanhallinnan haasteita ja sen mahdollisuuksia.

Mitä on kiinteistöautomaation data?

Kiinteistöautomaation data koostuu kiinteistön toimintaan liittyvästä tiedosta, kuten lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmistä (LVI), energiankulutuksesta, valaistuksesta, käyttäjien toiminnasta (tilojen käyttöaste ja lämpötilojen säädöistä), kulunvalvonnasta ja uusiutuvista energialähteistä, kuten aurinkopaneeleista. Kerätty data tarjoaa mahdollisuuden optimoida ja ymmärtää rakennusten toimintaa sekä verrata eri kiinteistöjen toimintoja keskenään.

Datanhallinnan haasteita?

Kiinteistöautomaation järjestelmät ovat usein monien eri toimittajien kehittämiä, mikä tarkoittaa, että datan formaatit ja niiden yhteensopivuus eivät aina toimi toivotulla tavalla. Talotekniikka 2030 teettämässä loppuseminaarissa todettiin syksyllä 2024: ”Kiinteistöjen datan laatu on heikkoa, eikä se virtaa tehokkaasti”. Tämä tekee eri järjestelmien välisestä integraatiosta haastavaa. Myöskään pelkkä datan kerääminen ei riitä. Ilman selkeitä tavoitteita ja analytiikkatyökaluja data jää helposti hyödyntämättä.

Ratkaisuja datanhallinnan kehittämiseen?

Kiinteistöautomaation käyttämät protokollat, kuten BACnet ja Modbus sekä API-rajapinnat auttavat eri järjestelmiä kommunikoimaan keskenään. Rakennusten suunnittelussa tulisikin suosia, että BACnet olisi kiinteistöautomaation vaatimuksissa mukana, joka mahdollistaa eri valmistajien järjestelmien yhteensopivuuden.

Pilvipohjaiset palvelut ja niiden tarjoamat työkalut mahdollistavat datan reaaliaikaisen käsittelyn ja analysoinnin, joissa on yleisesti myös tietoturva-asiat huomioitu hyvin. Turvalliset työkalut, pääsynhallinnan ohjeistukset ja säännölliset auditoinnit turvaavat ne myös jatkossa.

Tulevaisuuden näkymät?

Kun datanhallinnan merkitys kasvaa, pystytään yhä laajemmin hyödyntämään tekoälyä ennakoivassa kunnossapidossa. Tekoälypohjaiset järjestelmät voivat ehdottaa energiansäästötoimenpiteitä analysoimalla laajoja datamääriä. Nämä johtavat kestävään kehitykseen ja vähähiilisyyteen datan avulla. EU:n direktiivien kautta jalkautuvien säädösten kautta saadaan hankintoihin tukea ja myös sitä kuuluisaa keppiä päätösten tekemiseen.

Yhteenveto

Kiinteistöautomaation datanhallinta on enemmän kuin tekninen haaste. Adair monimerkkivalvomon kautta kaikesta datasta tulee yhtenäistä ja vertailukelpoista. Adairin hyödyntämien datanhallintatyökalujen avulla asiakas saa päättää, millaista tietoa kiinteistöistä halutaan kerätä ja miten sitä tiedon avulla halutaan johtaa. Kun dataa hallitaan oikein, ei kiinteistö ole pelkkä rakennus, vaan se on älykäs ja mukautuva osa ympäristöään.

Timo Kivinen

Kiinnostuitko Adairin palveluista?

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella, keskustelemme mielellämme kanssasi.

Samankaltaiset artikkelit